Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Rövid munkaerő-piaci helyzetkép 2023.03.26

Dr. Dávid Ferenc: Rövid munkaerő-piaci helyzetkép

 

Hazudik, aki szerint csökkent a foglalkoztatottság” címmel olvasható rövid munkaerő-piaci elemzés a mandiner.hu nevet viselő - kormány által kitartott - hírportálon. Terjedelmi korlátok miatt sem vállalkozom tételes cáfolatra, inkább a március 24-én közzétett (KSH) fontos adatokat hívom segítségül, aztán a kedves olvasó eldönti, hogy ki szélhámoskodik, és ki hazug! A KSH tehát pénteken közölte a foglalkoztatottsággal és a munkanélküliséggel kapcsolatos legfontosabb mérőszámokat. Rövid jegyzetemben – remélem közérthető módon – a romló munkaerő-piaci helyzetre hívom fel a figyelmet, minősítésemet számokkal kívánom alátámasztani.

Munkanélküliségi ráta:

  • június 3,3 %
  • november 3,8 %
  • december 3,9 %
  • január 3,9 %
  • 2023 február 4,0 %  

A százalékos nagyságrend talán nem rémisztő, de a trend mindenképpen elgondolkodtató, hiszen azt jelzi, hogy a stagnáló – illetve recesszióba hajló – Magyarországon már tavaly nyár óta növekszik a munkanélküliség, és ez a folyamat sajnos az idei év első két hónapjában sem tört meg. Mint látható, nem egy hónap adatát ragadtam ki, hanem kilenc havi változását mutattam be.  Ha a gazdaság a kormány által állandóan harsogott dinamikus növekedési pályán lenne, akkor nem nőne, hanem csökkenne az állásvesztés esélye, és mérséklődne a szóban forgó mutató. A kedvezőtlen fenti adatsor arra utal, hogy szaporodik a megszűnő vállalkozások /foglalkoztatók/ száma és a megmaradó cégek is egyre inkább gondolkodnak az élőmunka-terhek csökkentésében, azaz a munkahelyi létszám szűkítésében. A rezsiköltségek az „egekben”, ezért aztán az alkalmazottak körében próbálnak takarékoskodni.

A munkaerő-piaci helyzet rossz irányba fordulását a nemzetgazdasági szintű foglalkoztatottsági létszám is alátámasztja:

  • június 4.739.000 fő
  • november 4.706.000 fő
  • december 4.704.000 fő
  • január 4.699.000 fő
  • február 4.691.000 fő

Ezek az értékek sem kétségbeejtőek, de a negatív folyamat itt is tetten érhető. A beruházásokat visszafogó és a kiáramló jövedelmekre korlátozó hatással lévő gazdaságpolitika már rövidtávon is azt eredményezte, hogy kevesebb munkavállalóra van – és lesz - szükség, ezt tükrözi a létszámváltozást mutató adatsor.

Aki ezt nem hiszi, járjon utána! A fentiekben közölt tényszámok a KSH Gyorstájékoztatójában könnyen fellelhetők.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére