Keresés
Logo

Hírek

Az Árnyékkormány szerint a kormány azzal tudná bizonyítani az országnak és a világnak, hogy nincs államcsődközeli helyzetben, ha visszavonná a kifizetési stopot 2022.09.30

Az Árnyékkormány szerint a kormány azzal tudná bizonyítani az országnak és a világnak, hogy nincs államcsődközeli helyzetben, ha visszavonná a kifizetési stopot

 

Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter sajtótájékoztató keretében emlékeztetett, hogy a kormány egy határozatban kifizetési stopot hirdetett, magyarán arról döntött, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány kivételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség.

 

„Mit is jelent ez a gyakorlatban. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Állam magyar vállalkozásokkal kötött szerződések sokaságát szegi most meg, hiszen a kormány nyíltan szerződésszegésre, jogsértésre, a törvények be nem tartására szólítja fel és kényszeríti a közigazgatási apparátust, ami miatt magyar vállalkozások nem jutnak hozzá az elvégzett munkájukért járó kifizetésekhez. Ki kell mondani, hogy ez egy vészjósló kormányzati döntés.” – magyarázta a politikus, hozzátéve, a közgazdaságtan persze sokkal árnyaltabban határozza meg az államcsőd fogalmát, mégis, ha a magyar gazdaság és a világ azt látja, hogy a Magyar Állam fizetésképtelen, az falra festi az államcsőd rémét.

 

Bodnár Zoltán közölte, az Árnyékkormány szerint a kormány azzal tudná bizonyítani az országnak és a világnak, hogy nincs államcsődközeli helyzetben, ha visszavonná a kifizetési stopot.

 

„Ilyenkor ugyanis egyetlen fontos kérdés van: az állam nem akar vagy nem tud fizetni? Ha nem akar, az nagyon más megítélés alá esik, mintha nem tud fizetni. Az Árnyékkormány szerint a kormány világos válasszal tartozik erre a kérdésre: vagy visszavonja a kifizetési stopot, azt bizonyítva, hogy ha akar, akkor tud fizetni, vagy nem vonja vissza a kifizetési stopot és ezzel beismeri, hogy valóban nagy a baj.” – ismertette az árnyékminiszter.

 

Bodnár Zoltán kiemelte, a kifizetési stop persze akkor is beláthatatlan következményekkel jár, ha a kormány csak nem akar fizetni, pedig egyébként tudna.

 

„A Magyar Állammal szerződésben lévő magyar vállalkozások lehetetlen helyzetbe kerülnek, ezen vállalkozások egy része akár perelheti is az államot, és ebben az esetben valószínűleg nyerni is fog. Az egészségügyben még drámaibb hatások lehetnek, hiszen a kórházak beszállítói sem fognak hozzájutni a pénzükhöz, így pillanatok alatt fog egy hatalmasat ugrani a kórházak adóssága. A másik eset, ha az állam nem tud fizetni, ennél csak még tragikusabb forgatókönyvet jelent, erről egyelőre nem is szabad beszélni.” – mondta zárásként a politikus.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére