Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Angyalbőrben 2023.02.27

Dr. Dávid Ferenc: Angyalbőrben

 

„A Magyar Honvédség a bátrak közössége, hazafias érzelmű, elszánt, tiszta gondolkodású magyar fiatalok közössége, és "ebbe a közösségbe várjuk az önökhöz hasonló magyar fiatalokat" - szólt a jelenlévőkhöz Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A Magyar Honvédség Altiszti Akadémián 165-en tették le ünnepélyesen katonai esküjüket, köztük az államfő férje, Veres István. Novák Katalin az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta, hogy hisz a Magyar Honvédség erejében, és egy évvel az ukrán-orosz háború kitörése után mindenki átérezheti, hogy szükség van a honvédekre. (…)A most esküdt tevők január 16-án kezdték meg az egységes alapkiképzést.” (Magyar Távirati Iroda)

Azzal kezdem, hogy számomra szimpatikus az államfő férje, aki felesége magas hivatalba lépése után rögtön és határozottan kijelentette, hogy a Magyar Nemzeti Bankban végzett tevékenységét nem kívánja felfüggeszteni, megszüntetni. Jogi értelemben vett összeférhetetlenség nem merült fel, így hát folytathatja pénzintézeti munkáját. A mostani eskütétellel kapcsolatos megjegyzéseim sem a személyével kapcsolatosak, nem ismerem Veres urat, ezért aztán sem okom, sem jogom, hogy bármily’ módon megbántsam.

  • január 16. és 2023. február 25. közötti időintervallum pontosan 41 naptári napot jelent. Ebből vonjuk le a bevonulás és az eskütétel napját, maradt 39 naptári nap az alapkiképzésre akkor, ha szabadnap nélkül kúsztak – másztak - tanultak a delikvensek. Ennyi idő alatt – bármilyen magas polgári képzettséggel is rendelkeznek az önkéntesek – még egy „B” kategóriás jogosítványt sem lehet megszerezni, a korszerű hadászati eszközök kezeléséhez szükséges digitális ismereteket biztosan nem. Ha csak „bukorugrónak” (értsd: egyszerű lövészkatonának) szánják őket, akkor elég a bő egyhónapos kiképzés: a lövészgödör ásás, a harcjármű állás kialakítása és a gépkarabély kezelésének elsajátítása valóban nem igényel hosszú időt.
  • Az eskütétel alkalmával a miniszter azonban nem erről beszélt, hanem azt a célt és elvárást fogalmazta meg, hogy egy új magyar honvédséget építenek; ez egy high-tech, modern, digitális haderő lesz, és ehhez szükség van a digitális nemzedékre. A Magyar Honvédség a bátrak közössége, hazafias érzelmű, elszánt, tiszta gondolkodású magyar fiatalok közössége, és "ebbe a közösségbe várjuk az önökhöz hasonló magyar fiatalokat". Szeretném jelezni, hogy az államfő férje jövőre tölti be az 50. életévét. Szerintem fiatalember, és semmi gond nincs azzal, hogy közel az ötvenhez bújt angyalbőrbe.
  • De ezek után magyarázza meg nekem valaki, miként fordulhat elő, hogy egy 2023. januárjában megjelent kormányrendelet szerint a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel megszüntetheti azoknak a katonáknak a szolgálati viszonyát, akik betöltötték a 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek!? Elfogadhatatlan, hogy erejük teljében lévő hivatásos katonákat szinte azonnali felmondással küldhetnek el a seregből, az intézkedést azzal alátámasztva, hogy „élemedett” koruk miatt alkalmatlanok a további szolgálatra. Az idén 49 éves és csak alapkiképzésen átesett Veres Istvánra szükség van a honvédségnél, de egy nagy tapasztalattal rendelkező és jól képzett 46-48 éves hivatásos katonatisztre viszont már nincs! Jelzem: Szalay-Bobrovniczky miniszter elmúlt 52 éves. Vajon meddig maradhat a tárca élén?

Hazámat szolgálom.

Dr. Dávid Ferenc 

 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére