Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Amerika visszavág 2023.02.15

Dr. Dávid Ferenc: Amerika visszavág

 

A Nemzeti Adó – és Vámhivatal honlapjának tanúsága szerint az Amerikai Egyesült Államok 2022. július 8 -án diplomáciai úton értesítette Magyarországot, hogy egyoldalúan felmondja az USA és Magyarország közötti kettős adóztatás elkerüléséről szóló Egyezményt. Emiatt az Egyezmény 2023. január 8-val felmondottnak tekinthető, azonban annak rendelkezései az adó megállapítása tekintetében 2023. december 31-éig még alkalmazhatók. Következésképpen bár az egyezmény megszűnt, az idén év végéig keletkezett jövedelmek adójogi kezelésében nincs változás.

Forrásadós jövedelmeknél 2024. január 1-jén vagy ezt követően fizetett vagy beszámított összegekre, míg egyéb adók tekintetében a 2024. január 1-jén vagy ez után kezdődő adózási időszakokra az Egyezmény rendelkezései hatályukat vesztik. Az alábbi szakértői véleményt azenpenzem.hu szakportálról vettem át:

  • Az Egyezmény hatálya alatt, ha egy magyar befektető amerikai részvényt vásárolt tőzsdén és az után osztalékot kapott, akkor az osztalékjövedelemből 15 százalék amerikai forrásadót kellett fizetnie, további magyar személyi jövedelemadó kötelezettség pedig nem is terhelte. Az Egyezmény híján azonban 2024-től már 30 százalékos forrásadó terheli a magyar befektetőt és további 5 százalék magyar személyi jövedelemadó is fizetendő, így a teljes adóteher 35 százalék lesz.

 

  • A kamatjövedelemnél és árfolyamnyereségnél még rosszabb a helyzet. Az Egyezmény megszűnése miatt a kamatból származó jövedelem egyéb jövedelemnek minősül, amelyet a fenti személyi jövedelemadón túl még 13 százalékos szociális hozzájárulási adó is terheli, egyúttal az amerikai részvényekkel, kötvényekkel bonyolított ügyletek nem minősülnek ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, ami gyakorlatilag ellehetetleníti majd a magyarok amerikai befektetéseit.

 

  • Az amerikaiak viszont nem járnak ennyire rosszul. Mivel Magyarország nem vet ki forrásadót a külföldi társaságoknak fizetett osztalék, jogdíj és kamatjövedelmek után, így az ilyen típusú jövedelmek adómentesek. Természetesen semmi nem akadályozza meg Magyarországot abban, hogy a jövőben forrásadót vessen ki és ezáltal megszüntesse az egyenlőtlen helyzetet. Ha a magyar kormány ebbe az irányba lép, az negatív hatással lehet a két ország egymás közötti gazdasági aktivitására

A kétségtelenül barátságtalan amerikai lépésnek egyik alapos oka lehet, hogy a Fidesz többségű Magyar Országgyűlés tavaly nyáron – abszolút érthetetlen módon – a következő határozatot hozta: „Az Országgyűlés ellenzi a multinacionális csoportokra az Unióban alkalmazandó globális minimum-adómértékről szóló tanácsi irányelvtervezet elfogadását”. A DK képviselőjeként felszólaltam a döntés ellen és hangsúlyoztam, hogy a kiegyensúlyozatlan költségvetési helyzetben Magyarország nem mondhat le egy többlet-bevételi forrásról, hiszen a hazánkban hatályos 9 százalékos társasági adó – a globális minimumadó bevezetésével – 15 százalékra emelkedne, azaz 6 százalékos többlet-adóbevétel realizálódna úgy, hogy a fizetési kötelezettség a hazai kis – és középvállatokra nem terjedne ki. Németországban 30 %, Franciaországban 26,5 %, Ausztriában 25 %, Szlovákiában 21 %, Lengyelországban és Csehországban 19 %, az USA-ban 21 % a társasági adó mértéke. Ha Magyarországon ez 15 %-ra nőne, az egyáltalán nem veszélyeztetné országunk befektetői vonzerejét, és tömeges elbocsájtásoktól sem kell tartani, (tekintettel a munkaerőhiányra), ugyanakkor a központi büdzsé 100-200 milliárd forinttal gazdagodhatna. Érveim nem találtak meghallgatásra, a Fidesz kierőszakolta az elutasító döntést.

Emlékezzünk! Az USA-val az élen 140 (!) állam adta nevét a 15 százalékos globális minimumadó bevezetéséhez, Magyarország viszont visszakozott. Az Amerikai Egyesült Államok nem tétovázott, és felmondta a több mint 40 éves amerikai-magyar adóegyezményt. Orbán és csapata az EU fórumain végül kialkudott egy kompromisszumos megoldást a globális minimumadóra vonatkozóan, de a világ vezető hatalmát ez már egyáltalán ne hatotta meg, és szerződést bontott hazánkkal. Megint mi húztuk a rövidebbet!

Magyar ember nem felejt - szoktuk mondani. Most kiderült, hogy az amerikai sem!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére