Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Megszólalt az olasz Trump 2023.02.14

Dr. Dávid Ferenc: Megszólalt az olasz Trump

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt tartja felelősnek a háborúért Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) olasz kormánypárt elnöke, aki vasárnapi kijelentéseivel a Meloni-kormány Kijev-barát politikáját is bírálta. (Magyar Távirati Iroda)

A múlt év szeptemberében tartott olasz parlamenti választáson a Meloni-vezette Olasz Testvérek jobboldali politikai formáció végzett az első helyen, 26 százalékkal. A kormánykoalícióban résztvevő tömörülések közül Matteo Salvini Ligája 8,8 százalékot, a Silvio Berlusconi nevével fémjelzett „Hajrá Olaszország” alakzat pedig mindössze 8,1 százalékot kapott. Berlusconi mostani nyilatkozatát is ennek fényében érdemes értékelni.

  • Orbán Viktor nagy barátjaként számontartott veterán politikus elmondta, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor nem találkozott volna Zelenszkijjel. Az a helyzet, hogy az EU vezetői és kormányfői - Orbán kivételével - nem így gondolkodnak, és ha jól láttam, a múlt héten, Meloni asszony még puszival is „jutalmazta” az ukrán elnököt. Nem tisztem a jelenlegi olasz miniszterelnök felmagasztalása, de szerintem ez az egyszerű – és félreérhetetlen – gesztus jelzésértékű volt. Nagy szerencse, hogy nem Berlusconi vezeti Itáliát, és reméljük, hogy már soha nem is fogja.
  • Olaszország volt miniszterelnöke, úgy véli, hogy nem robbant volna ki a háború, ha Volodimir Zelenszkij "nem próbálkozik a Donyec-medence autonóm köztársaságainak megtámadásával". Megtudhattuk tőle, hogy nem is orosz agresszió történt, hanem a nyughatatlan ukránok ugrottak neki a szelíd „szibériai medvének”. A Berlusconi által „autonóm köztársaságoknak” nevezett területek Ukrajna szerves részét képezik, a mondvacsinált „önállóságot” - manipulatív népszavazással - Putyin teremtette meg. Berlusconit ez az „apróság” nem zavarja, és az ukrán elnök felelősségét harsogja.
  • A 87. évét taposó Berlusconi szemmel láthatóan még mindig nem bír magával, holott minden létező dolgot kipróbált hosszú életében. Multi milliárdos sajtómágnásként sikerre vitte az AC Milan futballcsapatát, és háromszoros kormányfőként elmondhatja magáról, hogy a II. világháború óta ő töltötte be a leghosszabb ideig az Olasz Köztársaság miniszterelnöki posztját. Üzleti –és nőügyei miatt sokszor állt bíróság előtt, de ügyvédei mindig úgy keverték a kártyát, hogy a híres/hírhedt Silvio komoly elmarasztalást sosem kapott. Fizetett, kártérített, majd visszatért a közéletbe.
  • A nagypályás politikai kalandor pártja mára összetöpörödött, Berlusconi befolyása jelentősen csökkent. Nem maradt más neki, mint a tőle megszokott magamutogatás, bajkeverés és a többségi európai állásponttal ellentétes irány hangoztatása. Ezzel lehetett most címlapra kerülni, így aztán a Forza Italia megálmodója gyorsan tett egy botrányos nyilatkozatot.

Silvio Berlusconi évtizedekig a kontinens legmeghatározóbb politikusai közé tartozott, de ma már csak egy nyolcszázalékos politikai alakzat korosodó vezetője. Ostoba és felháborító mondataitól a Meloni-kabinet azonnal elhatárolódott. A római miniszterelnöki hivatal közleményben hangsúlyozta, hogy a kormány részéről továbbra is "szilárd meggyőződés" Ukrajna támogatása, miként az a közös kormányprogramban is szerepel, és ahogyan a kormánytöbbségnek a háborút érintő parlamenti szavazásain is megnyilvánult. Mit is tehetnék hozzá? „ A kutya ugat, a karaván halad.”

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére