Keresés
Logo

Hírek

Kocsis-Cake Olivio: Nyilvánosságra kell hozni, hogy mennyit költ az Orbán-kormány környezetszennyező akkumulátorgyárak építésére! 2023.02.09

Kocsis-Cake Olivio: Nyilvánosságra kell hozni, hogy mennyit költ az Orbán-kormány környezetszennyező akkumulátorgyárak építésére!

 

„Az Orbán-kormány titkolózása ellenére újabb bizonyítékra bukkant a brit Financial Times arról, hogy milyen hatalmas áldozatokat követel Magyarországtól a debreceni akkumulátorgyár építése. Összesen 320 milliárd forinttal segíti az Orbán-kormány a kínai gyár építését a magyar emberek pénzéből, akiket közben megszorításokkal sújt” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Kocsis-Cake környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos.

„Az Árnyékkormány szerint azonnal le kell állítani az akkumulátorgyár-beruházásokat és nyilvánosságra kell hozni, hogy mennyit költ az Orbán-kormány az akkumulátorgyárak építésére. Ezen kívül független szakértők segítségével felül kell vizsgálni az összes – már működő vagy jelenleg építés alatt álló – akkumulátorgyárat környezetvédelmi, vízügyi és munkaerőpiaci szempontból. A magyar embereknek joguk van tudni, hogy ezek a gyárak milyen veszélyt jelentenek a lakókörnyezetükre és mennyi vizet használnak fel az aszályok által veszélyeztetett területeken. Azt is meg kell tudnunk végre, hogy egyáltalán megéri-e a magyar gazdaságnak százmilliárdokat elszórni környezetszennyező akkumulátorgyárak építésére, miközben az alacsony bérek miatt nincs elegendő magyar munkás sem, aki ezekben dolgozhatna. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy ne épülhessenek a magyar emberek pénzéből veszélyes, környezetszennyező és vízpazarló akkumulátorgyárak” – fogalmazott a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos.

Kocsis-Cake Olivio hozzátette, még belegondolni is rossz, hogy a kínai akkumulátorgyár építésére fordított 320 milliárd forintot mennyi más, valóban hasznos dologra lehetne elkölteni az országban. Úgy vélte, ezt az irdatlan összeget akár a tanárok béremelésére is lehetne fordítani vagy akár hatszor is ki lehetne egyenlíteni a kórházak adósságait, de az Orbán-kormány mégis ragaszkodik az akkumulátorgyárakhoz a magyar emberek tiltakozása ellenére.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére