Keresés
Logo

Hírek

Gy. Németh Erzsébet: Nem hitelezhetik tovább a nyugdíjasok az Orbán-kormányt, az orbáni infláció miatt pedig szükség van egy egyszeri 100 ezer forintos nyugdíjas támogatás kifizetésére 2023.02.08

Gy. Németh Erzsébet: Nem hitelezhetik tovább a nyugdíjasok az Orbán-kormányt, az orbáni infláció miatt pedig szükség van egy egyszeri 100 ezer forintos nyugdíjas támogatás kifizetésére

 

Kétmillió magyar nyugdíjas tapasztalja meg a boltokban, hogy napról napra kevesebbet ér a nyugdíja a vágtató orbáni infláció miatt. A postás egyre magasabb rezsiszámlákat hoz, a történelmi élelmiszerdrágulás pedig lassan felidézi a Rákosi-korszak nélkülözését. És a nyugdíjasok eközben nem is sejtik, hogy valójában ők hitelezik a pénzszűkében lévő, megszorításokat bevezető Orbán-kormányt, mert jóval kisebb nyugdíjemelést kapnak, mint amekkora a törvény szerint járna az év közbeni áremelkedés miatt” – jelentette ki sajtótájékoztatóján Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter.

„Az Árnyékkormány szerint az Orbán-kormány szándékosan és folyamatosan alábecsüli az orbáni infláció mértékét, ezért marad el a nyugdíjemelés az áremelkedés gyorsuló ütemétől. Ezért az Árnyékkormány szerint negyedévente visszamenőleges nyugdíjfizetésre, azaz nyugdíjkorrekcióra van szükség, amelynek első részletét már idén áprilisban ki kellene fizetni az időseknek. Ezen felül szükség van tavaly januárig visszamenőleg egy átlagban 32 ezer forintos nyugdíjkorrekció kifizetésére a márciusi nyugdíjakkal együtt, hogy a nyugdíjak tavalyi értékvesztését is részben pótolni lehessen. Továbbá szükség van egy azonnali, egyszeri 100 ezer forintos támogatás kifizetésére is az időseknek. Csak ezek az intézkedések ellensúlyozhatják a hétszeres rezsiemelést és a történelmi élelmiszerdrágulást. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy ne csökkenjen a nyugdijak értéke és egy tisztességesen végigdolgozott életért tisztességes időskor járjon” – fogalmazott a szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter.

Gy. Németh Erzsébet hozzátette, különösen felháborítónak tartja, hogy miközben Orbán Viktor ajándéknak, főúri kegynek állítja be a nyugdíjemelést, valójában tudatosan nem fizeti ki a törvény szerint járó, az infláció mértékével növelt nyugdíjat a magyar időseknek. Ráadásul a nyugdíjasok is megfizetik a boltokban az Európa-rekorder áfát, amellyel az Orbán-kormány nyerészkedik az áremelkedésen.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére