Keresés
Logo

Hírek

Kocsis-Cake Olivio: Azonnal le kell állítani az akkumulátorgyár-beruházásokat! 2023.02.03

Kocsis-Cake Olivio: Azonnal le kell állítani az akkumulátorgyár-beruházásokat!

 

„Az elmúlt hetekben a híradások az akkumulátorgyárakat érintő botrányoktól voltak hangosak. Nem csoda, hiszen sem Nyíregyházán, sem Gödön, sem Iváncsán, sem Debrecenben nem kérdezték meg a lakosokat, a fejük felett döntöttek az életüket nagyon is meghatározó kérdésben” – mondta sajtótájékoztatóján Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos.

„Az Árnyékkormány szerint nem lenne szabad egy, az egészséget súlyosan veszélyeztető, környezetromboló beruházásról a lakosság bevonása nélkül dönteni. Orbán Viktort azonban nem érdekli a felháborodás, nem érdekli az emberek félelme, még csak nem is reagált az aggodalmakra. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen ő is pontosan tudja, hogy ezzel a rengeteg akkumulátorgyárral tönkreteszik a városok ivóvizét, levegőjét, elveszik a termőföldeket, és súlyosan károsítják a természetet. Az Árnyékkormány szerint azonnal le kell állítani az akkumulátorgyár-beruházásokat, és addig nem szabad egy követ sem lerakni, amíg az összes környezeti adat nyilvánosságra nem kerül, és meg nem kérdezik az érintett lakosságot. Ezért az Árnyékkormány maradt Magyarország egyetlen reménye arra, hogy ne épüljenek környezetkárosító, egészségre veszélyes gyárak” – jelentette ki a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos.

Kocsis-Cake Olivio úgy fogalmazott, Gödön már láthattuk, milyen káros a természetre egy akkumulátorgyár. A település ivóvízében már kimutatták a gyárból származó mérgező anyagokat, a levegőben pedig négyszeresére nőtt a szén-dioxid mennyisége. Eközben a gyár több vizet használ, mint amennyire egy százezres városnak szüksége lenne. Ezen felül értékes termőföldeket vesz el, a jelentős zajszennyezés pedig megkeseríti a lakók életét. A lakosok félelme indokolt: hiszen olyan veszélyes anyagokkal dolgoznak a gödi gyárban, amelyek – ha kiszabadulnak – komolyan károsíthatják az egészséget. A kormány azonban ezekről tudomást sem vesz; annyira nem, hogy Gödön évek óta nem is mérik szakszerűen a környezeti szennyezést.

 

A környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó árnyékkormánybiztos szerint minden olyan beruházás esetén, amely jelentős hatással van a környezetre, kötelezően tájékoztatni kell a lakosságot, és előzetes egyeztetésekre van szükség. A már megvalósult beruházások esetében pedig úgy kell átalakítani a gyárat, hogy csökkentsék az ivóvízszükségletet, és megújuló energiával lássák el a létesítményt.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére