Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Fitch – bizonyítvány, röviden 2023.01.21

Dr. Dávid Ferenc: Fitch – bizonyítvány, röviden

 

Az eddigi BBB szinten hagyta a Fitch Ratings Magyarország adósbesorolását, viszont a kockázatokra tekintettel a stabil kilátást negatívra rontotta, ami egy esetleges leminősítés előszele lehet. A Fitch értékelése szerint a kihívásokkal teli globális időszak, a magas kamatok, a volatilis energiaárak és Magyarország főbb kereskedelmi partnerei felőli keresletcsökkenés még inkább rávilágítanak az ország politikai megfontolások által befolyásolt gazdaságpolitikai mixéből fakadó sérülékenységére. Az infláció a legmagasabbak között van az összes vizsgált ország közül, miután az árstopok nem voltak hatékonyak, további költségvetési kiadásokkal jártak, miközben a monetáris politikai transzmissziót rontották a mesterségesen alacsonyan tartott hitelkamatok. (Fitch/portfolio.hu)

A nemzetközileg ismert – és elismert – hitelminősítő 2023. január 20-án közzétett jelentésében egyértelműen közli, hogy „a választások előtti éles fiskális expanziót a választások utáni fiskális szigorítás, majd az ágazati váratlan adók kiszélesítése követte a 2023-as költségvetésben. Ez azt jelenti, hogy az Orbán kabinet a parlamenti választások előtt kizárólag a szavazatok megvásárlására törekedett, és államháztartási/költségvetési politikáját nem az ország érdekei szerint alakította. A költségvetési egyensúly megingott, a pénzromlás üteme felgyorsult, a forint árfolyama folyamatosan gyengült. Ennek a felelőtlen fiskális és monetáris politikának most fizetjük meg az árát. A 2023-as év a „klinikai halál” állapotából való visszatérés éve lesz: jó esetben kicsiny növekedéssel, de biztosan magas inflációval. Az alábbiakban néhány meghatározó mutatóval érzékeltetem a magyar kormány és a Fitch - egymástól eltérő – prognózisát.

  • Rögtön az elején jelzem, hogy a Fitch nem a Kormány által közzétett 3,9 százalékos költségvetési hiányt jósolja erre az évre, hanem a GDP arányos 4,3 százalékosat. Azzal is számolnak, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az uniós források kifizetése késik.
  • Míg Magyarország Kormánya 1,5 százalékos gazdasági növekedésről beszél, addig a Fitch mindössze 0,4 százalékosat prognosztizál, és hozzáteszi, hogy 2023-ban a megemelkedett infláció, a csökkenő reálbérek és az alacsonyabb szintű fogyasztói kereslet visszafogja a háztartások fogyasztását.
  • És, ha már infláció. A Fitch nem olyan optimista e tekintetben, mint a gazdasági kormányzatunk. A 2023-ra érvényes állami költségvetésben 15 százalékos tervezett inflációs mérték szerepel, a Fitch ennél magasabb értékkel számol, és 17,6 százalékos éves átlagos pénzromlást jövendöl. Prognózisuk szerint 25% körüli csúcsérték várható az I. negyedévben, de érzékelhető mérséklődés – és 20% alatti érték – csak a III. negyedévtől várható.

Nem folytatom, inkább felhívom a figyelmet arra, hogy a nagy hitelminősítők (Fitch Ratings, Standard&Poor’s, Moody’s) ebben az évben még 7 alkalommal adnak ki értékelést. Következik - január 27-én - a Standard&Poor’s jelentése.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére