Keresés
Logo

Hírek

Gy. Németh Erzsébet: Azonnali rezsitámogatást kérnek a fogyatékkal élőket támogató civil szervezetek - Az Árnyékkormány támogatja a kérésüket 2022.09.27

Gy. Németh Erzsébet: Azonnali rezsitámogatást kérnek a fogyatékkal élőket támogató civil szervezetek - Az Árnyékkormány támogatja a kérésüket

 

Gy. Németh Erzsébet, szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt napokban egy vészjósló megkeresés érkezett több, fogyatékkal élőkkel foglalkozó civil szervezettől.

 

„A belügyminiszternek címzett levelet mi is megkaptuk, ebben a fogyatékkal élőkkel foglalkozó legnagyobb magyar civil szervezetek azt írják, hogy azonnali segítségre van szükségük a sokszorosára emelkedett rezsiköltségek miatt. Levelükben leírják, hogy jelenleg azon az áron kapják az energiát, mint a cégek, az intézményeikben élőkre pedig nem vonatkozik semmilyen hatósági ár. Olyan civil szervezetekről beszélünk, amelyek nagyrészt az állam helyett dolgoznak, és azoknak segítenek, akiken az állam képtelen.” – ismertette a politikus.

 

Gy. Németh Erzsébet közölte, az Árnyékkormány megvizsgálta a civil szervezetek megkeresését és teljes mértékben egyetért a kérésükkel: a szociális feladatokat ellátó non-profit szervezeteket ne kezeljék mezei magánvállalkozásoknak, akiktől 10-12-szeres rezsit lehet beszedni, hiszen nyilvánvaló, hogy elsőrendű társadalmi érdek a zavartalan működésük.

 

„Ezek non-profit szervezetek, minden forintot arra fordítanak, hogy működjenek. Ha a kormány rajtuk szorít meg, akkor a működésüket akadályozza meg, és értelmi sérültek, down szindrómával élők, és fogyatékkal élők ellátását lehetetleníti el. Az Árnyékkormány szerint azonnali hatállyal ki kell dolgozni egy árképzési modellt azokra a civil szervezetekre, amelyek a szociális ellátásban vesznek részt, vagy más okból tekinthető a működésük elsőrendű társadalmi érdeknek.” – foglalta össze az árnyékminiszter.

 

Gy. Németh Erzsébet elmondta, azt a levelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek írtak, 118 szervezet nevében küldték.

 

„Ez az jelenti, hogy nem egy vagy két bentlakásos otthon vagy intézmény van ma veszélyben a kormányzati rezsiemelés miatt, hanem gyakorlatilag az összes. Ha a kormány nem lép azonnal az ügyben, akkor ellehetetlenülhet a fogyatékkal élők, értelmi sérültek és down szindrómások ellátása. Az Árnyékkormány szerint ez megengedhetetlen, egy tisztességes, felelős, európai szemléletű kormány minden eszközzel megakadályozná a katasztrófát.” – jelentette ki a politikus.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére