Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: In memoriam kata! 2023.01.18

Dr. Dávid Ferenc: In memoriam kata!

 

Több tízezer katás szerződést vizsgált a NAV 2020-tól, de csak 141 visszaélést találtak – címmel olvasható jegyzet a 24. hu- n. Természetesen rögtön felidéztem a tavaly nyáron történteket: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) valamint a Magyar Kormány - a már érzékelhetően erősödő gazdasági és szociális válság küszöbén – együtt érezte indokoltnak, hogy vállalkozók tíz-és százezreit azonnal ellehetetlenítsen. A Demokratikus Koalíció ezt a lépést akkor is gyalázatosnak és megbocsájthatatlan bűnnek tartotta, és a most szerzett információk megerősíthetnek bennünket abban a hitünkben, hogy nem tévedtünk, amikor felléptünk a kata-szisztéma megtartása érdekében, a katás vállalkozók védelmében. Tiltakozásunk sajnos nem vezetetett eredményre.

Emlékezzünk arra is, hogy a kormányzó párthoz közel álló megmondó emberek közül többen egyszerűen „lecsalózták” a cca. 400 ezer katázó vállalkozót. Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, a Parlament Gazdasági Bizottság elnöke 2022. július 14-én azt nyilatkozta, hogy 300 milliárdot csaltak ki a költségvetésből a bújtatott kata-foglalkoztatók, többek között ezért is van szükség az adózási forma szigorítására. A kata azonnali likvidálását indítványozó Magyar Kereskedelmi és Iparkamara illetve az ítéletet kimondó és végrehajtó pénzügyi kormányzat egy könnyet sem ejtett, nekik nem számított, hogy többszázezer embernek és családtagjaiknak miként alakul a sorsa.

2023. január közepén aztán a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közléséből egyértelműen kiderült, hogy a katások meghatározó többsége nem a „nemzet ellensége”, nem a feketegazdaság híve és nem adócsaló, hanem – a Fidesz által előterjesztett és elfogadott - adószabály keretein belül működő vállalkozó. Az Átlátszónak közérdekű adatigényléssel sikerült megtudnia, hogy a NAV hány esetben bukkant katás csalókra az ellenőrzéseik során az elmúlt években. A válasz szerint 2020-ban 1612 foglalkoztatót és 21 370 katás partner szerződést vizsgáltak, míg a NAV által feltárt visszaélések száma mindössze 19 darab volt. 2021-ben már 2276 foglalkoztatót ellenőriztek, de kevesebb, 16 368 szerződést. Mégis nagyobb volt a találat: ebben az évben 90 visszaélést lepleztek le az ellenőrök. 2022. július 20-ig 1125 foglalkoztatót vizsgáltak és 12 882 katás szerződést. A csalások száma 32 volt. Arányaiban:

  • 2020-ban vizsgált katás szerződések száma: 21.370, csalás: 19, arány: 0,09 %
  • 2021-ben vizsgált katás szerződések száma: 16.368, csalás: 90, arány: 0,55 %
  • 2022. I. félévben vizsgált katás szerződések száma: 12.882, csalás: 32, arány: 0,25 %
  • Összesen: 50.620, csalás:141, arány: 0,27 %

A fenti adatok beszédesek és érdekesek, hiszen az ellenőrzések azt mutatják, hogy a tetten ért visszaélések száma az ötvenezres mintában alig haladta meg a 0,25 százalékot. Az Mfor azt már korábban kiderítette, hogy „kilenc és kétharmad éves fennállása alatt a tételes kisadózók (katások) 2,5 százalékát ellenőrizte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) adónemet érintő megállapítások viszont csak a költségvetés katabevételeinek 0,06 százalékát érintették, és ez alatt az idő alatt ennél az összesen 6511 katás adózónál mindösszesen 9 milliárd forint adókülönbözetet állapítottak meg”. A Fideszes potentátok 300 milliárd forintos adóvisszaélésről szónokoltak, miközben a vizsgálatok csupán évi 1 milliárd forint meg nem fizetett közterhet tártak fel.

A Kormány, az MKIK és a Fidesz-KDNP parlamenti emberei - általános érvénnyel - becstelenséggel és szélhámossággal vádolták meg a katás vállalkozókat, és tették lehetetlenné tevékenységi környezetüket. Szakmai érvek és gyakorlati tapasztalatok hiányában nekirontottak 400 ezer mikro vállalkozónak, és most alig fél év elteltével feketén- fehéren kiderült, hogy egy bevált és jól működő szisztémát ítéltek halálra, teljesen igaztalanul.

Dr. Dávid Ferenc

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére