Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Utazik az NB1! 2023.01.06

Dr. Dávid Ferenc: Utazik az NB1!

 

„NB I: irány a tavasz – útra kelnek az élvonalbeli csapatok. A katari világbajnokság miatt hosszabb lesz az NB I-es csapatok téli felkészülése, a klubok többségénél már a múlt év végén voltak edzések, míg most, január elején jellemzően külföldön, kellemesebb éghajlaton dolgozhatnak a vezetőedzők a keretekkel – csupán a ZTE-nél döntöttek úgy, inkább maradnak hazai pályán.” (Nemzeti Sport - 2023. január 3.) 

A központilag vezérelt sportnapilap harsányan hirdeti, hogy a magyar első osztályú labdarúgócsapatok (tizenketten vannak) megunták az itthoni semmittevést, és januárban „vajaskenyér-túrára” indulnak. Jó ilyenkor kikapcsolódni, jó itt hagyni az anyaországot, ebben a válsághangulatban még az étel is megkeseredik az ember szájában. Hét csapat a török tengerparton telel (nyaral), kettő Horvátországba utazik, kettő Spanyolországot választotta. Zalaegerszegen nyilván nem tudják, hogy tél van, ezért inkább itthon maradnak (a ZTE az előkelő 5. helyen áll a bajnokságban). Mielőtt a részletekbe bonyolódnék, kiemelem, hogy egyedül a nemzetközi megméretésben résztvevő Ferencváros esetében tartom elfogadhatónak a spanyolországi felkészülést, már csak azért is, mert a Fradi a kiváló őszi kupaszereplésével talán meg is termelte a túra költségeit.  A többi utazó gárda a hatalom kitartottja, hiszen költségvetésük jelentős részét a magyar állam és/vagy a helyi önkormányzat állja, ugyanis jegybevételből, játékos eladásból gyakorlatilag nincs bevételük. Jórészt tehát közpénzből élnek a klubok és játékosaik. Joggal merül fel a kérdés, hogy a gazdasági és társadalmi krízis kellős közepén – amikor minden vállalkozásnál és családban „nadrágszíj-meghúzás” van – miért kell külföldre utazni, miért nem lehet itthon készülni? A ZTE képes megoldani, a Mezőkövesd nem?

És akkor egy kis matek következik. A csapatok 7-10 napra menekülnek el a fogcsikorgató magyar tél fogságából, szolidan – együttesenként – 25 fővel számolva (játékosok, gyúró, orvos, edző stb.). Ha ügyesen foglaltak szállást, edzőtermet és pályát, akkor napi 80 ezer forintból megúszhatják fejenként (nagyvonalúan a repülőjeggyel nem kalkulálok). Az eredmény: 7x25x80.000= 14.000.000,--Ft, azaz tizennégymillió forint együttesenként. Ezt szorozzuk meg tizeneggyel (ennyi csapat utazik) és már is kikerekedik egy cca. 150 milliós számla (pontosan 154.000.000,--Ft)

Lehet azon vitatkozni, hogy ez sok pénz, vagy sem, ezért aztán segítek az eligazodásban. 2023. január 2-án döntött a kabinet a 10 ezer lakos feletti önkormányzatok (települések) energia-áremelkedés miatti támogatásáról. Ez száznál is több várost érint: Komló 154 millió Ft, Sárospatak Ft 117 millió Ft, Szigetvár 91 millió Ft, Szarvas 87 millió Ft és Gödöllő 86 millió Ft támogatásban részesült, de vannak olyan – ellenzéki vezetésű - budapesti kerületek, amelyek egy fillért sem kaptak. A kormány a támogatásokért cserébe mindenkitől takarékosságot kért, ebből eredően az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energia-megtakarítási lehetőségekről. A közszolgáltatásokat biztosító önkormányzatokra feszes pénzügyi gazdálkodást kényszerítenek, a labdát amatőr szinten terelgetők meg „edzőtáborba” vonulnak a napos délre. Elfogult Vasas szurkolóként sem értem, hogy a szégyenteljes őszi szereplés után (utolsók vagyunk) mit keres a csapatom Törökországban?

Üde színfolt az „utaslistán” a Puskás Akadémia. Idézet a Nemzeti Sportból: „Nem először és vélhetően nem is utoljára végzi a téli felkészülés érdemi részét Dél-Spanyolországban a felcsúti együttes. (…) A csapat felkészülési programja egyelőre nem ismert.”(!!!)  Se edzésterv, se lekötött felkészülési mérkőzések, egyszerűen csak elutazik a brigád, oszt jó napot. Végül is arrafelé sok a pénz.

Izgatottan várom az államosított Nemzeti Sport következő számát, amelyből talán megtudhatom, hogy a szintén sehol nem jegyzett magyar másodosztályú (NB2) labdarúgó csapatok hová utaznak „felkészülni”. Természetesen a mi pénzünkön!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére