Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Sztrájkoló pedagógusok a wellness hotelekben 2023.01.01

Dr. Dávid Ferenc: Sztrájkoló pedagógusok a wellness hotelekben

 

Fő kérdésem máris: hogyhogy nem nyáron sztrájkoltak a pedagógusok folyamatosan? Megtehették volna a tavaly már sporadikusan elkezdett mozgolódások után. Nem, ők vártak a tanév megkezdéséig, és azóta permanensen tüntetgetnek tanítás helyett. Akárhogy nézzük is: ez munkamegtagadás. Ez az időmegválasztás, illetve a hétről hétre megszervezett folyamatosság is kristálytisztán mutatja, hogy már rég nem a fizetésemelésről van szó, hanem politikai heccelésről. Ezért is bosszantó, hogy például hallottam egy kvalifikált mérnöktől, hogy a tanárok „tengődnek”. Valószínűleg mások is így gondolják ezt, miközben látható, mennyi pedagóguscsaládnak van több autója, nyaralója, wellness hétvégéje, ami persze egyáltalán nem baj, de a tengődés szerintem költői túlzás.” (Magyar Nemzet – 2022. december 31.)

Abszolút elfogadom, hogy az év utolsó napján minden ostobaság megjelenhet, hiszen december 31. – ha nem is hivatalosan – ünnepnap: a butáskodás, az iszogatás, a petárdázás és a bulizás napja. Nincsenek kötött formák, igazából csak arra kell vigyáznunk, hogy egymásban kárt ne tegyünk. A fent idézett részlet azonban kifejezetten ízléstelen rossz poénnak tűnik, ráadásul a Magyar Nemzet (MN) nevet viselő nyomdaipari termék - általában komolykodó - „Vélemény” rovatában jelent meg („Politizáló tüntetők” címmel). Szerzője Molnár Judit nyugalmazott egyetemi docens. Nem leszek hosszú, csak néhány gyomorforgató és bornírt mondatára hívom fel a figyelmet.

  • A törvényes munkabeszüntetés a munkahelyen zajlik, otthonról nem lehet sztrájkolni. Nyáridőben a gyermekek nincsenek a munkavégzés helyén (az oktatási intézményekben), így egy augusztusban szervezett sztrájk értelmetlen és értelmezhetetlen lenne. A sztrájk arra való, hogy dolgozói követeléseket igyekezzen érvényesíteni és, hogy megismertesse a társadalommal egy adott munkavállalói közösség problémáit, esetünkben a 150 ezer pedagógus méltatlan helyzetét.  Hogy Molnár docens asszony is értse: a kereskedők soha nem december 25-én és 26-án szoktak sztrájkolni, mivel akkor az üzletek – a törvény erejénél fogva – zárva tartanak, ebből eredően semmilyen eredményre nem vezetne egy boltzáras ünnepnapra szervezett munkabeszüntetési akció. Döbbenetesnek tartom, hogy egy egyetemi ember (ráadásul tanárember) ennyire ne ismerje a munkavállalók jogait és lehetőségeit, de az is furcsa, hogy a kormány központi szócsöveként funkcionáló MN nem a viccrovatban hozta le Molnár Judit jegyzetét. És még valami: a jogszerű sztrájk nem munkamegtagadás, hanem alkotmányos jog, ennyit azért illene tudnia docens asszonynak!
  • A pedagógus bérekről alkotott Molnár-vélemény is vérfagyasztó. Magam előtt látom a „hatlövetű” Audikkal és Mercedesekkel száguldozó pedagógus házaspárokat: a gázt padlóig nyomó apuka földrajz-történelem tanár, a mellette ülő - vörös körmű és fakított szőke hajú – anyuka matek-fizikás, a hátsó ülésen elnyúló három lurkó pedig unottan ásítozik a jólétben. Így „döngetnek” valamelyik wellness szállóba, ahol a megfáradt sofőr a bárpultnál lenyom egy viszkit, anya pedig valami koktélt. Mert megérdemlik.  Molnár Juditnak vagy fogalma sincs az oktatásban dolgozók helyzetéről, vagy pedig – és én inkább erre gyanakszom – pedagógus-ellenes hangulatot akar kelteni, és ennek elérése érdekében egyszerűen meghamisítja a valóságot. Máshogy is kifejezhetném magam…

Befejezésül és emlékeztetőül: 2021-es adatok alapján az Európai Unió tagállamai közül csak Romániában, Bulgáriában és Lengyelországban alacsonyabb a tanárok bruttó kezdő fizetése, mint Magyarországon. Nálunk a bruttó 672 EUR/hó, azaz 268.800,--Ft, ami 2023. elejétől változik, talán eléri akár a bruttó 300.000,-- forintot is! Szlovéniában ugyanekkor bruttó 1.598 EUR/hó 639.200---Ft), Csehországban bruttó 1.150 EUR/hó (460.000,--Ft), Görögországban 1.092 EUR/hó (436.800,--Ft) összegűek a kezdő fizetések.

És ezek után az autózgató és wellnessező tanárjaink az utcára vonulnak, tiltakoznak és sztrájkolnak. Ráadásul nem nyáron, hanem ősszel és télen. Tényleg felháborító!

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére