Keresés
Logo

Hírek

Kálmán Olga: Fél év alatt 48 százalékkal drágult egy kisebb bevásárlás ára – Az Árnyékkormány szerint a boltok pénztárainál kapott blokkok bizonyítják az orbáni inflációt 2022.11.28

Kálmán Olga: Fél év alatt 48 százalékkal drágult egy kisebb bevásárlás ára – Az Árnyékkormány szerint a boltok pénztárainál kapott blokkok bizonyítják az orbáni inflációt

 

Kálmán Olga sajtótájékoztatón mutatta be, hogy mennyivel kell többet fizetnünk egy kisebb bevásárlásért most, mint fél évvel ezelőtt. Az Árnyékkormány szóvivője ugyanazokat a termékeket vásárolta meg most novemberben, mint 2022 májusában, így derült ki, hogy pár hónap alatt 48 százalékkal drágult ugyanannak az élelmiszerkosárnak az ára.

 

A DK országgyűlési képviselője elmondta: nap mint nap élnek át traumát a magyar emberek a boltokban, akár egy kisebb bevásárlás után is, amikor ránéznek a pénztárnál kapott blokkokra. „A Demokratikus Koalíció munkatársai is döbbenetes dolgot tapasztaltak meg, amikor idén május 10-én, majd alig fél évvel később, november 23-án egy budapesti élelmiszerüzletben vásároltak. Fél évvel ezelőtt ugyanazért a néhány termékért, ugyanabban az üzletben 3607 forintot fizettek, pár napja azonban már 5337 forintot. Vagyis mindössze fél év alatt 48 százalékkal drágult a kosár tartalma, pedig csak hétköznapi áruk voltak benne” – fogalmazott Kálmán Olga, majd megmutatta a két blokkot a tételekkel, amikből kiderült: egy liter dobozos, 2,8-as tej ára 385-ről 749 forintra nőtt, egy kiló barna kenyér ára 399-ről 599 forintra emelkedett, míg fél kiló pulykamellfilé 1199 forint helyett fél év múlva már 1673 forintba került.

 

Kálmán Olga elmondta: az Árnyékkormány szerint az orbáni infláció legfontosabb bizonyítékai a bevásárlások után a pénztárnál kapott blokkok. „Ezek leleplezik Orbán Viktor hazug magyarázkodását a szankciókról és Brüsszelről. Ezt a megélhetési válságot Orbán Viktor 12 éves rombolása, a tönkretett forint és a rezsi brutális emelése okozta. Ebből csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány jelenthet kiutat, amely azonnal 0 százalékra csökkentené egyes alapélelmiszerek áfakulcsát jövő március 31-ig” – jelentette ki az Árnyékkormány szóvivője. Hozzátette: az elképesztő drágulás miatt mindannyian tapasztaljuk, hogy ma már nincs olyan, hogy kis bevásárlás, amikor csak néhány dolgot dobunk a kosárba, hogy reggelit adjunk a gyerekünknek vagy összedobjunk egy vacsorát munka után. „Minden egyes bevásárlás elénk tárja a megélhetési válság sokkoló valóságát. Nehéz eligazodni a felénk özönlő hírekben, adatokban, százalékokban, KSH-jelentésekben, ám egy valaminek mindig hihetünk: a saját szemünknek” – figyelmeztetett Kálmán Olga, megismételve: az orbáni infláció legfontosabb bizonyítékai a bevásárlások után a pénztárnál kapott blokkok, amik leleplezik Orbán Viktor hazug magyarázkodását a szankciókról és Brüsszelről. „Ezt a megélhetési válságot Orbán Viktor 12 éves rombolása, a tönkretett forint és a rezsi brutális emelése okozta. Ebből csak a Dobrev Klára vezette Árnyékkormány jelenthet kiutat, amely azonnal 0 százalékra csökkentené egyes alapélelmiszerek áfakulcsát jövő március 31-ig” – zárta sajtótájékoztatóját Kálmán Olga.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére