Keresés
Logo

Hírek

Rónai Sándor: Az év lebukása Brüsszelben - Orbánék meg akarták akadályozni, hogy a magyar emberek, vállalkozások és önkormányzatok uniós pénzhez jussanak 2022.11.25

Rónai Sándor: Az év lebukása Brüsszelben - Orbánék meg akarták akadályozni, hogy a magyar emberek, vállalkozások és önkormányzatok uniós pénzhez jussanak

 

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője sajtótájékoztatón mutatta be azt a módosító indítványt, amivel a Fidesz kivetette volna az Európai Parlament határozatából, hogy a magyar emberek, vállalkozások és önkormányzatok mindenképpen hozzájuthassanak az uniós pénzekhez, akkor is, ha az Orbán-kormány nem kapja meg az EU-s forrásokat.

 

Az árnyék-külügyminiszter arra emlékeztetett: az Európai Parlament tegnap egy határozatban mondta ki, hogy az Orbán-kormány nem számolta fel a lopást és a korrupciót Magyarországon, a Fidesz pedig egyből azzal vádolta a határozatot elfogadó képviselőket, hogy szavazatukkal a magyaroktól vettek el pénzt, miközben erre maga a Fidesz tett egy elkeseredett kísérletet és le is bukott vele. „A határozat szövegében ugyanis feketén-fehéren szerepel, hogy abban az esetben, ha az Orbán-kormány nem kapja meg az EU-s forrásokat, azokat az EU-nak akkor is el kell juttatnia a végfelhasználóknak, azaz a magyar embereknek és vállalkozásoknak az önkormányzatokon keresztül. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő egy konkrét módosító indítványt nyújtott be arra vonatkozóan, hogy ez a rész nemes egyszerűséggel kikerüljön a határozat szövegéből” – buktatta le a fideszes politikust Rónai Sándor, miközben bemutatta azt a módosító indítványt, amivel a Fidesz azt akarta elérni, hogy ha a kormány nem jut uniós pénzhez, akkor ne kaphassanak a magyar emberek, vállalkozások és önkormányzatok sem.

 

Rónai Sándor közölte: a Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor az év lebukását mutatta be Brüsszelben azzal, hogy meg akarta akadályozni, hogy a magyar emberek, vállalkozások és önkormányzatok uniós pénzhez jussanak. „A miniszterelnök háromszorosan is elárulta Magyarországot és a magyarokat: először akkor, amikor 12 éven át ellopta a magyaroknak szánt uniós pénzt, másodszor akkor, amikor az Európai Bizottság felszólítására sem számolta fel a korrupt rendszerét és állította helyre a jogállamot, harmadszor pedig akkor, amikor saját kezűleg akarta megakadályozni, hogy a magyarok akkor is uniós pénzhez jussanak, ha azt a pénzt esetleg majd nem ő oszthatja el. Ha tehát Orbán nem tud lopni, akkor szerinte inkább menjen tönkre egész Magyarország. Ez egy magyarellenes politika, ez hazánk nyílt elárulása” – jelentette ki a DK képviselője.

 

Az EP-képviselő hozzátette: az Európai Parlament határozatában szó szerint szerepel az alábbi szöveg tükörfordítása, miszerint „az uniós források végső címzettjeit vagy kedvezményezettjeit ne fosszák meg a forrásoktól abban az esetben, ha intézkedéseket alkalmaznak a jogállamisági feltételrendszer keretében; felszólítja a Bizottságot, hogy találjon módot az uniós források helyi önkormányzatokon és nem kormányzati szervezeteken keresztül történő elosztására, amennyiben az érintett kormány nem működik együtt a jogállamisági hiányosságokkal kapcsolatban”. Más szóval a magyarok akkor is jussanak hozzá az uniós pénzekhez az önkormányzatokon keresztül, ha a kormánytól megvonják ezeket a forrásokat. „Ezt akarta kivetetni a Fidesz a határozatból egy módosító indítvánnyal, hogy ha nem tudnak lopni, akkor a magyarok se kapjanak pénzt. Az európai parlamenti képviselők csattanós választ adtak a próbálkozásra, háromnegyedes (433/120) arányban szavazták le a magyarokat eláruló módosítást” – fogalmazott Rónai Sándor, elismételve, hogy a DK szerint ez egyenlő az év lebukásával.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére