Keresés
Logo

Hírek

Dr. Dávid Ferenc: Barátok közt… 2022.11.21

Dr. Dávid Ferenc: Barátok közt…



Kedves Barátaim! 

  • Szeretném tájékoztatni a testvéreimet, hogy úgy látom, hogy Európának nincsen önálló akarata, amellyel saját külpolitikát folytatna a jövőben, ezért arra kell számítanunk mindannyiunknak, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját fogja támogatni
  • Engedjék meg, hogy egy olyan ország vezetőjeként, amely közvetlenül ki van téve az eszkaláció veszélyének, megköszönjem Önöknek a béke érdekében tett lépéseiket és nyilatkozataikat. Külön kifejezem nagyrabecsülésünket Törökország elnöke iránt, hiszen az egyetlen eddig sikeres, nagy horderejű közvetítési kísérlet Erdoğan elnök úr nevéhez fűződik
  • Egyúttal köszönetet mondok Ilham Alijev testvéremnek is, hiszen Azerbajdzsán az egyetlen reális diverzifikációs lehetőség a számunkra; ők biztosítják Európa számára az egyetlen, nem orosz forrásból származó gázt. Köszönetet mondok Alijev testvéremnek azért is, mert teljes szívvel támogatja azt a kezdeményezést, hogy Azerbajdzsánból zöld villanyáramot tudjunk hozni Európába egy azeri–georgiai–román–magyar együttműködés keretében.
  • Végezetül, tisztelt Elnök urak, kedves Testvéreim, nagy tisztelettel megköszönöm az Önök figyelmét, és egyúttal kifejezem a magyar emberek nagyrabecsülését az Önök nemzeteiknek.”

A fenti szövegrészlet a magyar miniszterelnök 2022. november 11-i, szamarkandi beszédéből való. Orbán Viktor a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján vett részt. A korábban Türk Tanács névre hallgató csoport tagjai: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán, Magyarország megfigyelői státuszban van.  Hazánk miniszterelnökével együtt két miniszter, a politikai igazgatója és közel hatvan üzletember is elutazott Üzbegisztánba. A keresztény-konzervatív nézeteket valló, a „kevertfajúságot” nem kedvelő magyar vezető a 90 százalékban muszlim lakosságú Üzbegisztánban mondta a fentieket, és testvérének nevezte a 97 százalékban iszlám lakosságú Azerbajdzsán elnökét, akinek – biztos, ami biztos - teljhatalmú helyettese (alelnöke) a házastársa. Nem emlékszem, hogy a velünk szomszédos és közös történelmi múlttal rendelkező ország bármelyik vezetőjének valaha is mondott ilyet a magyar kormányfő. Hallotta valaki, hogy Szlovákia vagy Horvátország elnökét/népét „testvérként” tisztelte volna a „betürkült” magyar miniszterelnök?  Orbán – messziről jött előkelő idegenként - szemérmetlenül azt is kijelentette, „hogy Európának nincs önálló akarata”, ezzel azt hangsúlyozva, hogy a törökeredetű nyelveket beszélő népek nemzetközi szervezete közelebb áll hozzá, mint a tehetetlen Európa, ahonnan egyébként temérdek pénzt vár. A beszédben van még egy árulkodó és felháborító rövid mondat, amelyet fent nem idéztem: „Mi az Európai Unióhoz is tartozunk.”  Az „is” zavar engem, ami szintén azt sejteteti, hogy kormányfőnk szerint igaz barátaink (sőt testvéreink) nem Európában élnek, hanem Ázsiában. 

Azt nem hiszem, hogy a muszlim irányzatok bármelyikéhez őszintén vonzódna Orbán, de az egyre bizonyosabb, hogy a türk szövetség tagállamainak politikai berendezkedése igen vonzó számára. És, hogy hódolatát és nagyrabecsülését kifejezze barátai/testvérei iránt, 2019-ben megnyílt a szervezet budapesti irodája a pazarul felújított budakeszi Ybl-villában.

Nem sokkal a szamarkandi miniszterelnöki „villanás” után kiderült, hogy elmarad a november 25-ére kitűzött – és terv szerint Pozsonyban megtartásra kerülő – V4 házelnöki találkozó, mivel Csehország és Lengyelország képviselőházi illetve szenátusi vezetői nem kívánnak találkozni hazánk delegáltjával, nevezetesen Kövér Lászlóval. Az állandóan akadékoskodó, vétóval fenyegetőző, az EU-döntési mechanizmusát folyamatosan gátló és Finnország illetve Svédország NATO csatlakozását késleltető Magyarország egyik legmagasabb tisztségű politikai vezetőjét nem akarják látni a szlovák fővárosban: a találkozó lefújva, a házfelügyelőként elsőrangúan kommandírozó Kövér nem kívánatos személy Pozsonyban.

Gyorsan intézni kellene neki is - Taskentben, Szamarkandban, Bakuban vagy Ankarában – egy türk találkozót, ahol végre eszmetársaival kvaterkázhatna a mindig mogorva magyar házelnök. Barátok közt… 

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére