Keresés
Logo

Hírek

Árnyékkormány: Azonnali intézkedések szükségesek az orbáni infláció megállítására – Euróbevezetési céldátumra és áfacsökkentésre van szükség! 2022.11.21

Árnyékkormány: Azonnali intézkedések szükségesek az orbáni infláció megállítására – Euróbevezetési céldátumra és áfacsökkentésre van szükség!

 

Dr. Bodnár Zoltán árnyék-pénzügyminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy az orbáni infláció egyre nagyobb szenvedést okoz a magyar embereknek, az Árnyékkormány ezért azonnali intézkedéseket javasol az infláció megállítására.

 

Az árnyék-pénzügyminiszter úgy fogalmazott: kétségbeesett vásárlókkal vannak tele a boltok és rengetegen várják szorongva a számlákat. „Ha csak az egy év alatt bekövetkezett 40 százalékos élelmiszer-drágulást nézzük, tény, hogy ekkora élelmiszer infláció a Rákosi-korszak óta nem sújtotta Magyarországot. És mit tesz az Orbán-kormány? Európa legmagasabb, 27 százalékos áfájával nyerészkedik a magyar emberek nyomorán, hiszen minél drágább az élelmiszer vagy a rezsi, annál több adóbevétele keletkezik” – jelentette ki Bodnár, hozzátéve: Orbán egyszerűen hazudik, amikor azt állítja, hogy nem szavazta meg az agresszor Oroszország elleni szankciókat.

 

„Az Árnyékkormány szerint azonnali beavatkozásra van szükség a katasztrofális hatású orbáni infláció megállítására, ami már nem csak a leginkább kiszolgáltatott nyugdíjasokat és hátrányos helyzetű családokat, valamint a munkahelyeket biztosító vállalkozásokat, hanem a magyar családok többségét fenyegeti” – közölte Bodnár Zoltán, majd felsorolta az Árnyékkormány javaslatait:

 

- Az Árnyékkormány szerint azonnal 0 százalékra kell csökkenteni az legalapvetőbb élelmiszerek áfáját jövő március 31-ig, majd 2023 áprilisától után ugyanezen termékkörben 5 százalékos áfa-kulcsot kell alkalmazni. A népegészségügyi termékdíj további drágulást okozó kiterjesztését, például a tésztaételekre, vissza kell vonni.

- Az Árnyékkormány szerint a gáz- és áram árára kivetett 27 százalékos áfát átmenetileg 5 százalékosra kell csökkenteni.

- A vállalkozások megóvása érdekében ki kell terjeszteni az állami rezsitámogatást valamennyi kis- és középvállalkozásra.

- Az Árnyékkormány szerint meg kell adóztatni az olyan, hatalmas extraprofitot termelő cégeket, mint például a kormányközeli üzletemberek kezében lévő kaszinók.

- Az Árnyékkormány szerint haladéktalanul meg kell kezdeni az idei súlyos aszály miatt járó kártérítések kifizetését a mezőgazdasági termelőknek. Így mérsékelhető az élelmiszerek további drágulása.

- Az Árnyékkormány szerint a forintárfolyam stabilitása érdekében ki kell jelölnünk az euró magyarországi bevezetésének céldátumát. Ezen felül az Európai Ügyészséghez való csatlakozással és a rendszerszintű korrupció felszámolásával, a jogállamiság helyreállításával hozzá kell jutnunk a Magyarországnak járó uniós pénzekhez – sorolta Bodnár.

 

„Árnyék-pénzügyminiszterként úgy gondolom, hogy a felsorolt intézkedések nélkül a magyar emberek szenvedései fokozódni fognak. Ha nem lép a kormány, akkor az orbáni infláció az élelmiszerárak drámai, eddig soha nem látott növekedését és a munkahelyek tömeges megszűnését idézheti elő. Magyarországnak vissza kell szereznie a világ és az Európa Unió bizalmát a forintban és a magyar gazdaságban, amit Orbán 12 év alatt elvesztett a forint tönkretételével és a korrupcióra épülő kormányzásával, a demokrácia felszámolásával” – jelentette ki az árnyékminiszter.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére