Keresés
Logo

Hírek

Gy. Németh Erzsébet: Az Árnyékkormány tíz százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést és egyszeri 100 ezer forintos támogatást javasol a nyugdíjasoknak 2022.11.16

Gy. Németh Erzsébet: Az Árnyékkormány tíz százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést és egyszeri 100 ezer forintos támogatást javasol a nyugdíjasoknak

 

Gy. Németh Erzsébet szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszter sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra, hogy a KSH adatai szerint is mintegy 40 százalékos élelmiszerdrágulás sújtja a magyar lakosságot, az Árnyékkormány ezért 10 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést és egy 100 ezer forintos egyszeri támogatást javasol a nyugdíjasoknak.

A DK országgyűlési képviselője elmondta: a nyugdíjasok minden egyes nap a bőrükön érzik az orbáni infláció borzasztó hatásait, ekkora inflációra 1951 óta nem volt példa Magyarországon. „Ezt a megélhetési válságot az Orbán-kormány okozta azzal, hogy tönkretette a forintot. Ráadásul a kormány magára hagyta a nyugdíjasokat: az alig 5 százalékos nyugdíjemelés messze nem ellensúlyozza az orbáni inflációt” – fogalmazott az árnyékminiszter.

Gy. Németh hangsúlyozta: az Árnyékkormány ezért 10 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést és egy 100 ezer forintos egyszeri támogatást javasol a legnagyobb nyugdíjasszervezeteknek, akikkel hamarosan egyeztetések kezdődnek. „Az Árnyékkormány ugyanis meghallgatja a nyugdíjasokat, és nem helyettük dönti el, hogy mire van szükségük. Ezek a javaslatok a nyugdíjasszervezeteknek szólnak, a végleges megoldás pedig a velük folytatott egyeztetések során születhet meg” – tette világossá a DK politikusa.

„Szociális és nyugdíjügyi árnyékminiszterként úgy gondolom, egyszerűen felháborító, hogy az egyértelmű inflációs adatok és a boltokban tapasztalható elképesztő árrobbanás ellenére az Orbán-kormány lényegében semmit sem tesz a nyugdíjasok megsegítéséért, és 40 százalékos élelmiszerdrágulás mellett képes 5 százalékos nyugdíjemeléssel kiszúrni a szemüket. Éppen most lenne itt az ideje annak, hogy a kormány cselekedjen és valódi megoldásokat adjon a nyugdíjasok problémáira. Ehelyett azt hazudják a boltok árcímkéi felett szorongó időseknek, hogy a nyugdíjuk elegendő a viharos gyorsasággal dráguló élelmiszerek megvásárlására” – mondta Gy. Németh Erzsébet, elismételve, hogy a megélhetési válság miatt az Árnyékkormány 10 százalékos visszamenőleges nyugdíjemelést és egy 100 ezer forintos egyszeri támogatást javasol a legnagyobb nyugdíjasszervezeteknek, akikkel hamarosan egyeztetések kezdődnek.

CSATLAKOZZ ÉS VIDD SIKERRE TE IS A SZOCIÁLDEMOKRATÁK PROGRAMJÁT!

Feliratkozás az Árnyékkormány hírlevelére